Motor és robogó szezonális felkészítés

Robogók, motorok tavaszi karbantartása      

A tavasz beköszöntével elindul a motoros szezon. Mielőtt nekiindulnál, az első útnak nem árt a motorkerékpárt is felkészíteni a szezonra. Mivel motorkerékpárunk, robogónk átlagosan hat hónapig használaton kívül volt az első használat előtt ellenőriztessük a kenőanyagokat és a kopó alkatrészeket illetve az elektronikai alkatrészeket is.
De nem árt átnézetni a kerekeket, a féket, a kormányt és a világítást is. Ellenőrizzük az abroncsok állapotát, a lánc feszességét, illetve, hogy be kell –e olajozni. A hosszabb kihagyást követően minden esetben kezdjük óvatosabban a motorozást, vegyünk figyelembe minden vezetéstechnikai körülményt.
Előfordulhat, hogy robogónk nem vagy csak nagyon nehezen indul az első használatkor. Ebben az esetben a következő a teendő.
Szereljük, le a karburátort majd tisztítsuk meg kívül- belül. Mielőtt visszaszerelnénk, tisztítsuk meg a motor többi alkatrészét is, majd cseréljük ki a motorban található gyertyát egy újra. Amennyiben van lehetőségünk tisztítsuk ki a légszűrőt, ha nincs erre lehetőségünk, akkor vegyünk egy újat.

Szervizünkben ApriliaKeewayBenelli BMWDerbiGileraHonda, Kawaski, Kymco, KTM, PiaggioSuzukiSymYamaha márkájú motorkerékpár és robogók tavaszi szezon elötti átvizsgálását vállaljuk.

                                                  

Robogók, motorkerékpár téli felkészítése               

Az időjárási viszonyok megváltozásával fontos, hogy motorkerékpárunk továbbra is üzembiztos, és biztonságos legyen.
Elengedhetetlen a világítás megfelelő működése, a lámpáinkat feltétlenül ellenőrizni kell.
A motor hűtőjének egy részét letakarhatjuk, a megfelelő üzemi hőfok eléréséhez. Fontos, hogy ne hideg motorral közlekedjünk.
Az üzemanyaghoz használjunk adalékot.
Vizsgáljuk meg a gumiabroncsok állapotát és légnyomását.
A fenti műveletek elvégzése mellett nem árt, ha ősszel és tavasszal utána állítunk a fékeknek, a kuplungnak, és a megtett kilométerek függvényében ősszel lecseréljük az olajat a hajtóműben és a motorblokkban.

 

Fordulj hozzánk bizalommal, műhelyünkben motorkerékpárok, robogók, ATV  téli szezonális felkészítést vállalunk.

Téli leállás, előkészületek a tárolásra:
 • Tankoljuk tele motorunkat, ezzel is megakadályozva a tank belsejének rozsdásodását, és nem utolsó sorban nem kell, hogy tavasszal első utunk a benzinkúthoz vezessen!
 • Az akkumulátort vegyük ki, ezt mindig meleg, szobahőmérséklető helyen tároljuk.
 • A gumiabroncsok levegőnyomását csökkentsük, és fújjuk le őket gumiápoló spray-vel, vagy kenjük le glicerinnel, szilikonnal! Semmi esetre sem szabad a gumikat teljesen leengedni! Ezzel tönkre tehetjük a gumiabroncsot, a tömlőt, és huzamosabb tárolás esetén a felnit is!
 • A fenti mőveletek elvégzése mellett nem árt, ha ősszel utána állítunk a fékeknek, a kuplungnak, és a megtett kilométerek függvényében lecseréljük az olajat a hajtómőben és a motorblokkban.
 • Száraz helyet válasszunk motorunknak télire.
 • Ha párás helyen áll a motor, a kipufogó végét érdemes bedugni, lezárni, a kártékony pára ellen
 • Hogy a por, és egyéb külső behatások ellen is védve legyen jármővünk, takarjuk azt le, lehetőleg motorkerékpárok számára készült ponyvával, vagy nagyobb ruhával, pokróccal!

Gyere hozzánk tároltatni, ha biztonsággal és szakszerüen szeretnéd télire letenni a motorodat!

Az akkumulátor karbantartása
 • A savas akkumlátornál időnként ellenőrizni kell a folyadékszintet és utántölteni ioncserélt vizzel, mert a párolgás miatt csökken a folyadékszint.
 • zselés (gondozásmentes, ez is savval van feltöltve, de zárt rendszerő, nem kell után tölteni, megkocsonyásodik a folyadék benne)
 • Hosszabb leállásra, téli üzemszünetre ki kell szerelni az akkumlátort, feltölteni és szobahőmérsékleten tárolni. Több hónapos állás esetén többször is fel kell tölteni az akksit, hogy ne károsodjon.
 • Töltéskor ügyelni kell arra, hogy kézmelegnél soha ne melegedjen jobban meg a telep. Célszerő szabályozható töltőt használni.