BMW

A BMW (Bayerische Motoren Werke AG, azaz Bajor Motorgyár Rt.) autók, motorkerékpárok és motorok német gyártója. A vállalat székhelye Münchenben található.

 A márkát ma főleg autóiról ismerhetjük, pedig a BMW számára kezdetben ez az ágazat csak az egyik pillért jelentette a repülőgép-motorok és a motorkerékpárok gyártása mellett.

 A bajor márka, a BMW kék logója már egy évszázada hódít, és folyamatosan fejlődik, és gyorsabban halad a koránál. 

Max Fritz még fiatal mérnökként csatlakozott egy repülőgép gyártó céghez, a Rapp-Motorgyárhoz, 1917-ben.  Egy olyan repülőről álmodott, ami magasabbra tud szállni, mint előtte bármelyik gép. Az álom hamar válósággá vált, hiszen 9760 méteres rekordot repültek.   

Még ebben az évben 1917. július 17-én megváltoztatta a repülőgyár a nevét, és már Bayerische Motoren Werke néven, a jelenlegi logó ősével gyártotta a motorokat. Németországban az első világháború után betiltották a repülőgép-motorok gyártását, így vagy a vállalat vége, vagy egy új termék kifejlesztése volt a továbblépés. Ekkor a BMW mérnökei teherautók, traktorok és hajók motorjait kezdték gyártani. A 1922-ben jelent meg a motorkerékpárok piacán az R32-es modellel. Akkor a kor egyik legmodernebb motorjának számított, nem véletlen talán, hogy ehhez a modellhez köthető a BMW első sajtóhirdetése is, amit számtalan ma is emlegetett reklámművészeti alkotás követett.

 

BMW típusok:

Aktuális modellek

Korábbi modellek